De farliga myterna 

Hundvärlden är full av myter och vilseledande information. En del myter är ganska harmlösa, andra ställer till onödiga problem och vissa myter är riktigt farliga.

Myten om ledarskap

Den vanligaste och mest skadliga är myten om att hundar är "dominanta" och har som mål att "ta över ledarskapet". Denna myt är djupt rotad och skapar många problem som gör livet med hunden onödigt besvärligt. 

Du har säkert hört att du måste vara "flockledaren" för din hund och att problemen du eventuellt har beror på ditt bristande ledarskap! - Bara du lär dig att bli den rätta ledaren så försvinner alla problem. 

Hunden betalar priset

Som hundpsykolog ser jag ibland hundar som fallit offer för dominans myten. Hundar som har blivit stressade, rädda, aggressiva eller splittrade och ibland helt knäckta. Människor utsätter sin hund för smärtfulla och brutala metoder för att tvinga den att "underkasta sig" och väljer att blunda för de etiska problem som det medför.

I Sverige avlivas varje år ett antal hundar bara för att någon "expert" har tolkat hundens beteende som dominant. Även små valpar kan få stämpeln "dominant" vilket naturligtvis är helt orimligt.

Den mänskliga hunden

Hundar är inte så utstuderade som vi många gångar tror. Hundar gör inte saker för att trotsa oss, för att hämnas eller för att testa gränserna, det har de vare sig intellekt eller hjärnkapacitet till.

Atlas

Sira


Myten om straff

- Problemet med straff är att det fungerar! Dr. Susan Friedman

Citatet syftar till en riktig tråkig biverkning av straff: att straff är förstärkande för den som straffar. 

Du är till exempel ute på en promenad och hunden drar i kopplet. Du blir irriterad, rycker i kopplet och hunden slutar dra, åtminstone för en kort stund. 

Därmed har ditt beteende ”att rycka i kopplet” blivit förstärkt (hunden slutar drar) och sannolikheten för att du rycker i kopplet nästa gång hunden drar har ökat.

Straff har alltid biverkningar och kan leda till att hunden blir rädd och osäker eller arg och aggressiv beroende på hundens mentalitet! 

Inte sällan leder hundens försök att slippa straffen till helt andra problem än det man försöker bli av med. 
Straff medför alltid risker för allvarliga och helt oavsiktliga resultat.

Även besvärliga hundar har rätt att bli schysst behandlade.

Karen Sejer Kristensen, hundpsykolog
Mobil: 0707-36 36 68